There was an error in this gadget

Saturday, March 26, 2011

teknologi tamadun dahulu part 1

Saje nk kongsi pasal teknologi zaman nenek moyang kite.Betapa hebatnye diorang sampaikan teknologi diorang dah same hebat dengan teknologi kite sekarang yang dah beribu tahun ke depan.Tapi sehebat mne pun diorang,akhirnye tamadun diorang jatuh jgk.Jadi,renungkan lah


Mekanisme Antikythera 


Alat mekanik luar biasa yang sering digambarkan sebagai komputer analog pertama di Dunia itu diambil oleh penyelam di sekitar pantai Antikythera dalam atau di sekitar 1900AD. Para saintis semua bersetuju bahawa itu adalah benar dan berasal sekitar abad 2 SM sehingga lebih dari 2,000 tahun. Ini terdiri daripada sebuah sistem yang kompleks dial, gigi, dan roda dengan ketepatan  yang luar biasa. Para ahli sepakat bahawa itu merupakan piawaian pengeluaran yang standard yang tidak akan terlihat lagi sampai munculnya jam kompleks dan pada abad ke-18. Setelah puluhan tahun kajian, sangkaan para pengkaji pada saat ini adalah ianya digunakan sebagai kalkulator astronomi untuk meramal dan mengukur pergerakan planet-planet dalam hubungan dengan Matahari, Bumi dan Bulan. 

Pada asalnye kepentingan bahan ini diabaikan,namun selepas beberapa dekad selepas penemuannye,ahli  arkeologi dan ilmuwan moden mula menghargai pentingnya kecanggihan mekanikal seperti awal. Sejak itu telah banyak kali x-rayed menggunakan peralatan canggih lamanya. Kerja baik pulih telah dibuat dan kumpulan kajian seluruh ditubuhkan untuk membuka rahsia pembuatan dan tujuannya. kewujudannye telah mencabar idea banyak prasangka mengenai kemampuan teknologi dari peradaban kuno.



Mekanisme Antikythera waktu ini dipamerkan 
di Muzium Greek di Athens, Greece. 

BATERI Baghdad 
Artifak ini aneh pada awalnya ditemukan pada tahun 1936 selama penggalian arkeologi di Desa Khuyut Rabbou'a yang terletak kira-kira 20 batu tenggara dari pusat bandar Baghdad moden dan berhampiran dengan Arch of Ctesiphon. Digambarkan sebagai 13 - 14cm tinggi mereka mengandungi silinder tembaga dan dalamnya terdapat sebatang tongkat besi. Pada bulan Disember 1939, setelah mulanya Perang Dunia II, seorang arkeolog Jerman bernama Wilhelm Konig menemui benda ini di lantai dasar Museum Nasional Iraq. Dia akan menyatakan kesamaan benda ini dengan bateri galvanik dan menerbitkan sebuah kertas yang menyatakan bahawa benda ini mungkin telah digunakan untuk menyepuh emas ke perak. Ini adalah sekitar ini waktu itu Adolf Hitler mulakan program serius untuk mempelajari teknologi tamadun purba. Filem seperti "Raiders of the Lost Ark" berdasarkan program ini. Tidak ada penjelasan mudah bagi Bateri Baghdad dan telah mencipta kontroversi, perdebatan dan perselisihan dalam komuniti saintifik. Rekonstruksi peranti ini telah membuktikan bahawa itu boleh menghasilkan arus elektrik antara 0,4 dan 1,9 volt. Tentu saja, beberapa saintis mempertikaikan tuntutan ini dan berpendapat bahawa rekonstruksi tidak tepat.

Ancient technolgy - Baghdad battery
Reproduksi Bateri Baghdad yang ditemui pada tahun 1936 di Iraq.
Dipercayai berada dalam pemilikan Museum Baghdad

Monday, February 7, 2011

kerjaya sang kucing

ingat manusia je k ada karier,kucing pn ada tau....antaranya adalah


PEMBUNUH UPAHAN



sharp shooter tu bro....

PENYANYI

ehem2....
do re mi fa so la ti do
PEMAIN GITAR DAN ROCK STAR

ni bukan 'man' kidal, tp 'cat' kidal....

PENCURI PROFESIONAL
x pyh pki master key pn

YAKUZA






HACKERS DAN PROGRAMER 

hack system kilang friskies la tu....


POSMEN


posto....posto

MAFIA

ni la godfather....
cepat bg susu klu x nk mati


STUNT CAT
aksi terakhir stunt cat terbaik 2010

PENARIK KERETA
cepat bg kunci kete.....
BODYGUARD
pe pandang2....mau mati ka

GIGOLO
empuk2.....
hahahahaha

ni sume adalah rekaan semata2....
jgn lak ada yg terasa....